21 kwietnia mieliśmy przyjemność uczestniczyć w roli eksperta w programie lifestylowym Twój Puls, emitowanym w telewizji PULS. Rozmawialiśmy z prowadzącą Kasią Cichopek oraz specjalistką Zuzanną Bobowską, właścicielką Gliko o trendach jakie są w ślubnych tortach.

 

 

Temat ciekawy, pyszny, ale nie taki oczywisty. Tort ślubny to jedna z największych atrakcji każdego wesela i warto się zastanowić nad jego wyborem, wyglądem i smakiem. Tak jak tort podczas przyjęcia urodzinowego jest zwieńczeniem całego wieczoru, tak podobnie tort weselny odgrywa dużą rolę. Należy zauważyć, że jest to jeden z niewielu elementów, gdzie uwaga wszystkich gości skupia się w tym samym momencie na jednej rzeczy przez około 20 minut. Podczas celebrowania związanego z krojeniem odbywa się sesja zdjęciowa, nagrywany jest film, więc musi nie tylko świetnie smakować, ale też imponująco wyglądać.

 


 
SMAK

 

Najpopularniejszymi smakami są czekoladowy, owocowy i śmietankowy. Jeżeli organizujemy ślub w miesiącach ciepłych, na wiosnę czy lato, warto wybrać lżejsze torty śmietankowe, orzeźwiające. Możemy również wykorzystać pyszny smak owoców sezonowych. Natomiast jeśli nasz wyjątkowy dzień jest jesienią lub zimą to świetnie sprawdzą się torty cięższe np. czekoladowe.

 
WYGLĄD

 

Tutaj mamy do dyspozycji okrągłe, kwadratowe lub kilkuboczne, chyba że ktoś chcę się pokusić o odrobinę szaleństwa to można wymyślić coś nietypowego. Jako konsultanci Ślubni radzimy, aby decyzję jak dokładnie będzie wyglądał Wasz tort powinniście podjąć w momencie, kiedy zdecydujecie o motywie przewodnim wesela, sukni ślubnej i wszystkich elementów dekoracji. Taki tort najlepiej jest dopasować do całej konwencji, aby harmonijnie współgrał z całością. W tedy elementy dekoracyjne, czy detale w stroju mogą posłużyć do projektowania tortu. Pamiętajcie, żeby wcześniej zarezerwować Waszego ulubionego cukiernika. W niektórych cukierniach terminy wybiegają o wiele miesięcy w przód.

 
TRENDY

 

Bardzo modny staje się naked cake, czyli tzw. nagi tort. Charakteryzuje się on tym, że pozbawiony jest sztucznej lukrowej otoczki, widać w nim wszystkie warstwy – zarówno ciasta jak i kremu, które nie są niczym pokryte. Jeśli stawiamy na naturalność, lekkość oraz rustykalny motyw, to właśnie on może okazać się strzałem w dziesiątkę. Oprócz naked cake, mamy jeszcze wiele innych możliwości:

 
PLISOWANE TORTY

 

 
TORTY Z ILUSTRACJAMI

 

 
KORONKOWE TORTY

 

 
METALICZNE TORTY

 

 
LEŚNE TORTY

 

 
RÓŻYCZKOWE TORTY

 

 
TORTY OMBRE

 

 
GEOMETRYCZNE TORTY

 

 
MALOWANE TORTY

 

 
TORTY MUFFINKOWE

 

Warto tutaj też zwrócić szczególną uwagę na torty muffinowe. Kilkupiętrowa patera, zazwyczaj w kształcie piramidy z ułożonymi na niej babeczkami. Górę zazwyczaj wieńczy mały torcik do symbolicznego pokrojenia przez Państwa Młodych.

 

 
CELEBRACJA KROJENIA TORTU

 

Wniesienie tortu powinno być odpowiednio zakomunikowane przez zespół muzyków lub DJ’a. Należy skupić uwagę wszystkich gości. Tradycja mówi, że prawa dłoń Panny Młodej powinna trzymać nóż, natomiast na jej dłoni kładzie swoją prawą Pan Młody. W ten sposób kroi się pierwszy kawałek, a następnie Para Młoda nawzajem się nim częstuje. Tutaj też mamy kolejność. Najpierw to Pan Młody częstuje swoją żonę, a następnie Panna Młoda swojego męża. Pozostała część tortu zostaje pokrojona i rozdana przez obsługę wesela.

 

Przy wyborze tortu mamy wiele możliwości, warto więc poświęcić trochę czasu, aby dobrać odpowiedni do siebie i uroczystości. Niech będzie pyszny i imponująco piękny.

 

Zapraszam tym samym do obejrzenia naszej rozmowy z Kasią Cichopek 7 maja o godzinie 10:50 w telewizji PULS :)

 

 
Pinterest.com